#N/B bij vert.zoeken

Foute uitkomsten #N/B ondervangen

Als u in een Excel werkblad een lange lijst hebt kunt u exact naar een waarde zoeken en de gegevens tonen die in een cel ernaast staan met de functie VERT.ZOEKEN (verticaal zoeken).Bijvoorbeeld de formuleVERT.ZOEKEN(A7;$A$14:$B$24;2;0) spoort 431293 op in kolom A in de range(A14:B24) en geeft vanaf kolom A de tweede kolom naar rechts weer; de nul zegt dat benaderen niet is toegestaan. Als de waarde die u zoekt, niet in de lijst voorkomt, ziet u #N/B als uitkomst. Dat staat niet fraai.

vertzoekn1

 

 

 

 

 

 

 

 

Als u deze foutmelding wilde ondervangen, kon u dat doen in excel 2003 met de formule =ALS(ISFOUT(VERT.ZOEKEN(A7;$A$14:$B$24;2;0) );0; VERT.ZOEKEN(A7;$A$14:$B$24;2;0) ).vertzoekn3

 

In Excel 2010 gaat dit eenvoudiger, namelijk met ALS.FOUT(VERT.ZOEKEN (A7;$A$14:$B$24;2;0);0). Zoals u ziet, hoeft u de formule die een mogelijke fout veroorzaakt geen twee keer meer op te geven. De Laatste 0 geeft een nul als uitkomst als de zoekopdracht fout is.

vertzoekn4

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt ook een andere uitkomst invoeren b.v. tekst tussen haakjes, “Geen aanbieding” of een formule b.v C7 deze verwijzing geeft de originele verkoop prijs in dit geval 3499